ویدئو پروژکتورهای ال سی دی، دی ال پی و ال ای دی/LCD-DLP_LED
تکنولوژی های ویدئو پروژکتور
دیتا پروژکتورها از نظر تکنولوژی ساخت به سه دسته LCD، DLP و LCOS تقسیم شده و از لحاظ نوع لامپ در دو گروه جیوهای و LED قرار میگیرند. در این مقاله سعی داریم که پروژکتورهای LCD، DLP و LED را مورد بررسی قرار دهیم.
تکنولوژی ویدئو پروژکتورهای LCD
از سال ۱۹۸۰ به بعد اکثر دیتا پروژکتورها با استفاده از تکنیک LCD تولید شده اند. همانطور که میدانید LCD به معنی نمایشگر کریستال مایع (liquid crystal displays) است. با این تکنیک، نمایش جداگانهای از هر یک از نقاط تصویر بر صفحه نمایش امکان پذیر میشود. این نقاط به صورت دلخواه قابل تغییرند تا تصویر شفاف و واضحی ایجاد گردد. همچنین، پروژکتورهای LCD نورسفید را با استفاده از سه آینه که (dichroic mirrors) نامیده می شوند به رنگهای اصلی (قرمز- سبز- آبی) تفکیک کرده و سپس با هدایت آن به نمایشگر های LCD مجددا با هم ترکیب می نماید. وقتی که نور از طریق پنل LCD ارسال می شود، تک پیکسل ها برای دادن اجازه ی عبور نور یا مسدود کردن آن باز یا بسته می شوند. سپس رنگ های مجزا به کمک یک منشور دیگر یکی شده و به روی صفحهی نمایش ارسال میشوند و تصویر واحدی با بیش از ۱۶٫۷ میلیون رنگ ایجاد می کنند ، که از طریق لنز عبور کرده و روی صفحه نمایش پخش می شوند.
مزایا و معایب پروژکتورهای LCD
به اعتقاد برخی از کارشناسان ، این فنآوری قابل اعتمادتر از پروژکتورهای فیلم است. با اینحال، این پروژکتورها هنوز هم به تعمیر و نگهداری نیاز دارند؛ به عنوان مثال پیکسل میسوزانند و ذرات گرد و غبار می توانند در کیفیت تصویر اختلال ایجاد کنند. به عبارت دیگر ، پروژکتورهای ال سی دی مانند پروژکتورهای DLP دارای هیچ قطعه متحرکی نیستند و عموما ارزانتر از پروژکتورهای دی ال پی هستند. همچنین در اتاق های بزرگتر وقتی که فاصله پروجکشن بیشتری لازم است، میتوان از طریق زوم و تغییر لنز این تنظیمات را انجام داد.
LCDها نور بیشتری نسبت به DLPها دارند؛ یعنی با وجود داشتن لامپ یکسان، تصویر روشنتری تولید می کنند. غلظت رنگ بالا و تصویر جذابتری دارند. اگر یک LCD هزار لومنی را در کنار یک DLP هزار و دویست لومنی قرار دهید و تصویری رنگی را در هر دو پروژکتور نمایش دهید، بیننده LCD را انتخاب خواهد کرد. در مجموع باید گفت DLP ها برای مصارف تجاری و آموزشی و LCDها برای مصارف خانگی و تفریحی مناسبتر هستند.
پروژکتورهای دی ال پی/ DLP Projectors
تکنولوژی (Digital Light Processing (DLP به معنی پرداژش دیجیتالی نور است و برای اولین بار از دهه ۱۹۸۰ وارد بازار شد. تکنولوژی DLP با استفاده از انحراف آینههای میکروسکوپی دیجیتالی کار میکند و DMD به معنی دستگاه میکرو آینهای دیجیتالی میباشد. (digital micromirror device)
DMD به عنوان یک کلید نوری عمل میکند. DMD از حدود ۳/۱ میلیون آینه میکروسکوپی تشکیل شده است که هر یک به تنهایی تا ۵۰۰۰ بار در ثانیه میتوانند به جلو و عقب حرکت داده شوند ( خاموش و روشن ). فرکانس بسیار بالایی که توسط چشم انسان قابل رویت نمیباشد. رنگها توسط چرخه رنگی که متشکل از سه رنگ اصلی ( قرمز- سبز- آبی ) است ایجاد میگردند و بدینوسیله با بهره گیری از پردازش دیجیتالی، تصاویری با کیفیت بسیار بالا حاصل میگردد. در حالی که تراشههای آن میتوانند ۱۶٫۷ میلیون رنگ ایجاد کنند، یک پروژکتور DLP با ساختار سه تراشه میتواند ۳۵ تریلیون رنگ ایجاد کند. پس از آنکه رنگ به DMD میرسد، تصویر از طریق لنز و سپس بر روی صفحه نمایش داده می شود.
مزایا و معایب پروژکتورهای DLP
پروژکتور DLP نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری نسبت به پروژکتور های LCD دارند. زیرا به فیلتر نیاز ندارند و تراشه مهر و موم شدهای دارند،به طوری که گرد و غبار نمی تواند بر روی تراشه بنشیند و باعث لکه شدن تصویر گردد. پروژکتورهای دی ال پی، به طور موثری نسبت به محو شدن رنگ در امان هستند. با این حال، پروژکتور DLP با چرخههای رنگ آهستهتر ممکن است باعث رنگینکمان شدن تصویر شوند.
علاوه بر این، در حالی که تراشه مهر و موم شده است، اما دیگر قطعات اینطور نیستند. بنابراین گرد و غبار میتواند بر روی چرخه ی رنگ بنشیند و و بر کیفیت تصویر تاثیر بگذارد. نقطه ضعف دیگر ممکن است مربوط به محدوده دید ضعیف باشد. بیشتر پروژکتورهای DLP زوم و یا عملکرد تغییر لنز ندارند که بدین معنی است که برای محیط های کوچک مناسب هستند. چون در DLP پیکسلها به هم نزدیکتر هستند، پدیده “Chicken wire” یا “Screen Door” کمتر به چشم میخورد. این مساله در اطلاعات تغییری حاصل نمیکند و تنها تصاویر ویدئویی صاف تری ارائه میدهد. لازم به ذکر است که نسبت کنتراست (Contrast) در دستگاههای DLP به مراتب بالاتر است.
به دلیل اینکه پروژکتورهای DLP از اجزای کمتری تشکیل شده اند، در حجم کمتری میتوانند ساخته شوند تا حمل آنها راحت تر باشد.برخی ادعا دارند که طول عمر پروژکتورهای DLP از پروژکتورهای LCD بیشتر است. اگر میخواهید از پروژکتور بعنوان سینمای خانگی استفاده کنید و نیز قابلیت حمل آسان آن مدنظر شماست، از پروژکتور DLP استفاده کنید. یکی از مدل های پیشنهادی شرکت ایمن پردازش ویدئو پروژکتور ریکو RICOH PJ X2240 است که جهت کسب اطلاعات بیشتر به قسمت فروشگاه سایت مراجعه فرمایید.
LED projector
پروژکتورهای ال ای دی / LED projectors
همانطور که قبلا گفته شد، پروژکتورهای LED با نور تعریف میشوند. در واقع، برخی از پروژکتور DLP با فن آوری (solid-state illumination) در واقع پروژکتورهای LED محسوب میشوند. در این فناوری جدید لامپها کنار گذاشته میشوند و به جای آن از لیزر و ال ای دی استفاده میشود. بنابراینLED ها در این نوع پروژکتور دارای عمر بسیار طولانیتر از لامپهای پروژکتورهای مرسوم میباشند. عمر ال ای دی از ۱۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ ساعت میرسد که در مقایسه با ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ ساعت مدلهای دارای لامپ، رقم بالایی محسوب میشود. به این ترتیب منبع نور LED بدون نیاز به تعویض تا آخر عمر پروژکتور کارایی دارند و این مزیت بزرگی است، زیرا تعویض لامپ سنتی میتواند هزینه عمدهای در تعمیر و نگهداری پروژکتور به حساب آید. هیچ زمانی برای گرم یا سرد کردن دستگاه مورد نیاز نیست زیرا LEDها نسبت به منابع نوری سنتی بسیار کارآمد تر میباشند و همچنین بسیار کمصداتر هستند و این عوامل باعث کاهش هزینه تعمیر و نگهداری میگردند. نکته جالب این است که حتی اگر ۴۰ ساعت میانگین استفاده از این دستگاه را در هفته در نظر بگیریم ، میانگین کارکرد ال ای دی می تواند به رقم چشمگیر ۲۵ سال برسد که طولانیتر از عمر مورد انتظار خود دستگاه است.
مزایای دیگر :
• این نوع تکنولوژی، اتصال به اینترنت بدون سیم جهت انتقال تصاویر از رایانه و یا تلفن همراه در عرض چند ثانیه را برای کاربر فراهم ساختهاست.
• از نکات مثبتی که در نسل جدید ویدیو پروژکتورها میتوان مشاهده کرد، از دست ندادن کیفیت رنگها و درخشندگی آنهاست چرا که در ویدیو پروژکتورهای لامپی، بعد از مدتی دستگاه کیفیت رنگها و درخشندگی خود را از دست میدهد؛ موضوعی که در فناوری لیزر و ال ای دی حل شده است.
• علاوه بر بالا بردن کارایی دستگاه، لامپهای جیوهای که برای سلامتی کاربر و محیط زیست خطرآفرین هستند و دمای دستگاه را بالا میبرند، کنار گذاشته شده و دیگر نیازی به تعویض این لامپها که حاوی مواد مضری برای سلامت پوست و تنفس هستند، نخواهد بود.
• از دیگر مشکلات ویدیو پروژکتورهای لامپی میزان مصرف بالای انرژی آنهاست. با توجه به استفاده از لیزر و ال ای دی مصرف برق کاهش پیدا میکند.
• یک از مزایای مدلهای لیزری این است که تنها پنج الی هشت ثانیه از زمان صرف روشن یا خاموش کردن دستگاه خواهد شد که زمان بسیار کوتاه و مناسبی محسوب میشود.
• به نظر میرسد که این تکنولوژی جدید میتواند برای سالنهای کوچک و متوسط کنفرانس گزینه مناسبی باشد اما متاسفانه نمیتوان از این سیستم در سالنهای بزرگ استفاده کرد و البته نباید این موضوع را هم از قلم انداخت که اگرچه تکنولوژی لیزر و ال ای دی نسبت به لامپهای جیوهای برتری دارند، اما قیمت آنها کمی گرانتر از نسل لامپی ویدیو پروژکتورها است.
در مجموع انتظار میرود که با پیشرفت در تکنولوژی LED، این فنآوری محبوبیت و استفاده گستردهتری در بازار برای آن پیش بینی شود. انتظار می رود که، در دنیای تجارت/ آموزش، LED بر لامپ های معمولی غالب شود. علاوه بر این، پروژکتور سینمای خانگی ال ای دی به زودی باید در قیمت های پایین تری در بازار عرضه شوند.
ترجمه و تالیف: www.behprice.com (شرکت هوشمند سازان ایمن پردازش)
- راهنمای جامع خرید ویدئو پروژکتور
- در انتخاب یک ویدئو پروژکتور چه عواملی مهم هستند؟
- عوامل مهم در هنگام انتخاب سطح روشنایی ویدئو پروژکتور
- دسته بندی انواع ویدئو/دیتا پروژکتور
- دیتا پروژکتور و میزان فاصله آن از پرده نمایش
- پروژکتورهای پرتاب / برد کوتاه
- ویدئو پروژکتورهای بی سیم (وایرلس )
- رویای داشتن سینمای خانگی در منزل